Sommerles - hva er det og tips til foreldre

Sommerles - hva er det og tips til foreldre

Snart er det 1. juni og det betyr at Sommerles åpner! Her i vår familie har begge guttene brukt Sommerles, men det er særlig minstemann som er hekta: 

Det er sommer, det er varmt og vi er på ferie på Kreta med et lite bibliotek i kofferten. Vi leser på solstolene på stranda, på rommet midt på dagen når vi tar siesta og om kveldene når vi bør sove. Lillebror er ferdig med andre klasse og kan lese, men holder seg til bøker med mye illustrasjoner og vil helst bli lest for. Vi leser første bok om William Wenton (igjen) og det er superspennende! Når mor legger bort boka for å få lest litt sjøl klarer han bare ikke holde fingrene fra fatet. Snart har han lest de tre første bøkene om William Wenton på egen hånd. Når vi kommer hjem fra ferie oppdager vi Sommerles og han elsker å logge bøker, få poeng og gå opp i level. På sommerens siste tur sluker han den første Harry Potterboka på en helg. Året etter er han klar 1. juni for å hoppe ut i Sommerles. Han leser og logger så mye om morgenen den dagen at vi kan gå på biblioteket og hente premie før klokka 12. Da må de på biblioteket hente premiene fra lageret i kjelleren for de er ikke klargjort ennå. Både det året og året etter leser han så mye i løpet av sommeren at han runder sommerles - han tar absolutt alle trofeer.

 

Hva er sommerles

For de som ikke veit det er Sommerles en lesekampanje i regi bibliotekene, som finner sted om sommeren. Barna leser, logger det de leser og oppnår trofeer og fysiske premier som kan hentes på biblioteket. Det er også en Sommerleshistorie som kommer med en ny episode hver uke i løpet av sommeren. Hele opplegget er "spillifisert", dvs du får poeng for antall bøker og sider og du samler opp trofeer som "tre spennende bøker", "har lest Sommerleshistorien episode 5" og "har nådd nivå 30". Etterhvert som du får poeng og trofeer så kommer du til høyere nivå (du levler opp), og på nivå 10, 20 og 30 (med forbehold om at det er likt i år som tidligere) kan du hente en fysisk gave på biblioteket ditt. Hver uke henger biblioteket også opp et kodeord som har å gjøre med historien og som du får poeng for å skrive inn, så det er mange gode grunner til å ta mange besøk på biblioteket! Du kan logge det du leser sjøl, det du hører på lydbok og bøker du blir lest for. Du kan lese skjønnlitteratur og faglitteratur, Aftenposten junior og tegneseriebøker/pocket (blader blir ikke godkjent).

 

Tips til foreldre

Hva kan du som forelder gjøre for å bidra til at Sommerles blir supert for unga? Mine to er veldig ulike på hvordan det med spillifsering og regler virker. Her er mine tips (basert på at Sommerles er rimelig likt det det har vært de siste årene):

  • Vær oppdatert på hva Sommerles er! 
  • Vær engasjert i Sommerles! Følg med på det barnet logger og vær gjerne med når barnet logger. Når en bok er lest kan du kryssa av om den er spennende, morsom, trist osv. Det er en fin anledning til å reflektere litt rundt lesinga sammen. Det går også an å legge inn noen setninger om boka som anmeldelse (og det kan man selvsagt få noen trofeer for etterhvert). Du kjenner ungen din best sjøl - min leser ugjerne romantiske bøker, men ville likevel gjerne ha trofeet "lest tre romantiske bøker", ved å snakke om det når vi logga kunne jeg legge noen bøker i handa hans neste gang vi var på biblioteket.
  • Og når vi snakker om biblioteket: Gå på biblioteket ofte! Det er en ypperlig sommeraktivitet og også en ypperlig aktivitet på reise! I fjor var vi (som resten av Norge) på ferie i Nord og den dagen vi var i Bodø måtte vi innom biblioteket der for å finne kodeord. Man kan også låne på tvers av bibliotek så dra gjerne på biblioteksferie!
  • Vis at du leser! I min familie har vi noe jeg kaller "lesefest". Det er simpelthen å sitte i sofaen, gjerne dandert med puter og pledd og noe godt å drikke, og lese i hver vår bok. Ved å kalle det "lesefest" har det blitt et konsept og litt opphøyet. En av de viktigste tingene vi gjør som foreldre hvis vi vil at barna skal lese er å vise de at vi leser sjøl.
  • Følg venner! Det går an å bli venner med venner inne i Sommerles (tenk et hvilket som helst sosialt medium) og det kan være fint for å få leseinspirasjon (man ser hva de andre leser), øke konkurranseinstinktet (hva, har den lille fetteren DET trofeet allerede) og føle at man holder kontakten med venner sjøl om det er sommer. Men igjen - du kjenner ditt barn, kanskje dette er kontraproduktivt for en med overdrevet konkurranseinstinkt f.eks...
  • Hold interessen oppe! Lesinga går for mange i bølger, og interessen for å få poeng i Sommerles dabber gjerne av når man har holdt på litt. Da er det fint med historien som kommer med ett kapittel hver uke. Minn på at det er nytt kapittel og dra med ungen på biblioteket for å få kodeord og vipps - kanskje det løsner igjen. Mange unger er jo vanntette mot foreldres masing, så pass på at du er på riktig ende av interesse - mase - skalaen.
  • Vurder å legge til egne premier eller andre milepæler privat! Hvis du har et barn som mitt - som ikke får nok og bare fortsetter å lese og logge lenge etter at de tre premiene er henta på biblioteket, men som allikevel ønsker seg et ekstra mål/en premie så kan du jo vurdere å gjøre som meg: Det året jeg så han nærma seg å ta absolutt alle trofeer sa jeg "hvis du klarer det skal vi dra på hyggelig bytur, se på bøker i butikker med enorm utvalg og så skal jeg kjøpe tre bøker til deg i premie". Med litt hjelp og dytt kom han i mål og vi hadde en nydelig dag sammen og han fikk noen bøker han ønska seg. Premiering av adferd er vanligvis ikke del av min oppdragelse, men gjort på riktig måte kan det fungere. Her er det viktig å påpeke at bøkene i premien her bidro jo til det som var poenget hele tiden - lese mer. En foreldreboost av Sommerles trenger ikke være "ta alle trofeene" selvsagt - det må være noe som fungerer for ditt barn!

Vi i blokk Z heier på Sommerles og håper du og poden din får en fin lesesommer!

 

 

 

Tilbake til bloggen