Nanowrimo - 2/3 av november er over - statusrapport!

Nanowrimo - 2/3 av november er over - statusrapport!

1. november la jeg ut blogpost om at jeg var i gang med nanowrimo i år også, jeg var til og med oppesen nok til å legge ut noen tips.

 

Så hvordan har det gått? 

Vel.... 

Sånn helt passe? 

 

Okei, jeg gikk så optimistisk ut fra startblokkene, men det var noen hindre jeg ikke så. Jeg har jo denne bloggen (og nettbutikken!) for eksempel, og det virker ekstra viktig å skrive på den nå som bokhandelen starter opp. Og det er gøy! Men det er klart, når du har skrevet og brukt tid på en bloggpost så er energien til å skrive på nano-teksten litt brukt opp. 

 

Så helt konkret her er meg:

Jeg begynte på en tekst, en voksenroman, jeg hadde ganske oversikt over hva jeg ville med. Jeg vet hvem som er hovedfigurene, hva som skal skje sånn ca, jeg har oversikt over dramaturgien og oppbygingen. Men etter å ha skrevet på den et par dager så skrek det i meg 

«ER DET VIRKELIG DETTE JEG SKAL GJØRE NÅ?»

Det var to grunner til det. For det første er det simpelten det enkle faktum at det er november. Det er mørkt og regnete og generelt en måned å bli deppa av - og dette er jo generell november før den nye nedstegning. Ja, og boka mi var ganske mørk. Inn i noen kipe historier, noen kipe folk, noen kipe, ja, du skjønner. Og den andre grunnen er at jeg har meldt meg på Forfatterskolens «store barnebokkurs» med Gro Dahle. Det føltes rett og slett ganske pussig å sitte der og tenke på barnebok og barnbokkaraktere og stemmer i barnebok og samtid skrive en tung og dyster voksenbok. Så jeg endra retning.

 

Ny bok og nye vanskeligheter

Jeg begynte altså på en ny historie... Men jeg lot ordene fra den gamle bli, i alle fall så lenge. Hvis jeg kommer over 50 000 med denne nye historien skal jeg gå tilbake og «rette» opp, men foreløpig er jeg dermed det nanowrimoer kaller en rebell. Og siden jeg først hadde tatt steget ut i rebell-land har jeg også lagt til ordene i blogpostene mine (!) Det viktigste for meg akkurat nå er å skrive og få noe ned på papiret (eller inn i laptopen strengt tatt), så nå er jeg sånn at alt hjelper!. Den voksenboka har jeg også lyst til å skrive en gang, så jeg får spare det mørket til en mer lystelig anledning. Uansett. Jeg skrev på, og så etter hvert kjente jeg på at denne karakteren er jo helt slapp og kjedelig! Hun var stiv og keitete og flat og helt uten vilje. Det vil si omtrent alt du ikke vil at karaktereren din skal være....

 

Men så kom jeg på en artig vri der jeg både fikk gjenbrukt litt tekst (alt for them words), introdusert litt metanivå og noen nye karakterer som ikke var så karikerte. Og det som begynte som en litt latterelig «ja, dette vil redde meg OG skaffe meg masse ord»-greie, endte faktisk med at boka tok en ganske fin og artig vending og nå gleder jeg meg til å fortsette å skrive!

 

Før og nå, og noen tanker på vei inn i siste tredel

Første gang jeg var med i nano (2018) var jeg innmari opptatt av å gjøre det kosher: Helt riktig, helt etter reglene Jeg hadde aldri skrevet en lengre tekst av denne typen før og det var så utrolig en kult å vinne! Ikke bare var det faktisk en (litt haltende, springende og mange steder lettvint) bok, men det var også et bevis på at det er noe her, det er gøy, det er slitsomt, det er krevende, det er givende, og jeg får det til! 

 

I fjor hadde jeg mindre å vinne på en måte, og var nok litt mindre forberedt på å gå på en smell. Jeg hadde jo klart det en gang allerede. Første året planla jeg nemlig for de dagene der jeg var vekk og sikkert ikke fikk skrevet så mye, jeg planla for å feile og det virka ganske bra. Jeg kom ikke ordentlig bakpå før helt på slutten der jeg lå med en skikkelig novemberforkjølelse, men sjøl det klarte jeg å overkomme og skrive meg i mål.

 

Nå er det 10 dager igjen og jeg har ganske mange ord igjen å ta igjen hvis jeg skal nå helt opp til 50 000. Og enda mer hvis jeg skal nå helt opp til 50 000 med BARE denne barnebokteksten Men nå føler jeg det ruller litt lettere igjen. Så jeg bretter opp alle ermene og gasser på!

 

 

Husk at jeg har nona-rabatt for deg som er med!

Er du med på Nanowrimo i år? Jeg gir 20% rabatt til Nanoer i november og 1 kjøp til 50% hvis du vinner (detaljer om det siste kommer i slutten av november).

Rabattkode: NANO2020

(hvis du bruker den så regner jeg med at du sverger på ditt ufullstendige manus at du er med på Nano i år!)

 

Tilbake til bloggen