Nanowrimo - here we go again!

Nanowrimo - here we go again!

Ok, like greit å innrømme det først som sist: Jeg er ikke bare over gjennomsnittet opptatt av å lese bøker, og av barne&ungdomslitteratur, jeg skriver også. Mest for gøy ennå, men kanskje på litt på alvor også? For to år siden kickstarta jeg skrivedrømmen med å bli med på Nanowrimo (National Novel Writing Month). Det er noe så rart som en verdensomspennende utfordring om å skrive ei bok på 50 000 ord på én måned - i november. For å få til det må du i gjennomsnitt skrive 1667 ord om dagen. Det går jo greit en stund, men 30 dager på rad? Det er heftig!

For to år siden forsøkte jeg for første gang som sagt, og kom meg i mål, eller "vant" som det heter på nanowrimosk. Men i fjor kasta jeg inn håndkleet omtrent to tredeler ut i november etter å ha innsett at jeg ikke hadde tid og overskudd, og var kommet altforaltfor langt på etterskudd. I år er jeg i gang igjen og denne gangen er jeg fast bestemt på å klare det igjen! 

Er du interessert i å være med på nanowrimo? Det er overhodet ikke for seint å slenge seg med nå! Lag en konto på nettsida deres, les deg opp på konseptet, let opp grupper på facebook, åpne et tekstdokument eller finn et ark og START!

 

Har du tenkt å være med og har lyst på tips? Her er mine beste:

- Skriv hver dag: Sjøl om du bare har 5 minutter så gjør deg tjenesten å åpne dokumentet eller finn fram arkene dine og skriv noen få setninger. For det første så hjelper alle ord på veien mot 50 000, for det andre så gir det momentum og hjelper til å holde historien frisk i huet ditt.

- Planlegg for at du går på trynet: Dette er kanskje litt kontraintuitivt, men sjansen er høy for at du ikke får skrevet en dag eller tre og siden 3 dager uten skriving = 1/10 av november = 5000 ord kan det føles ganske overveldende. Da er det greit å ha tenkt ut en strategi. Har du en helg der du kan være helt alene og skrive? Ser du i kalenderen noen kvelder du kan rydde vekk alt? Ved å planlegge tider for å kunne ta igjen, eller enda bedre,  dager for å skrive litt ekstra så du er litt frampå, kan du lettere takle det når det går dager uten skriving.

- Les "No plot? No problem!" av Chris Baty, grunnleggeren av Nanowrimo - den er lettlest og fullstappa av gode tips.

- Tenk på hva som funker for deg: Skrive hver dag til samme tid eller variere hver dag? Kjøre en lang session eller dele opp i mange små? Akkurat nå fungerer det siste best for meg. Og i dag har jeg planlagt 4 små runder der jeg skal skrive ca 500 ord om gangen - sånn at jeg runder 2000 ord i dag og er litt frampå. 

- Hovedpoenget med Nanowrimo er å få ned mange ord på kort tid så ikke bry deg for mye om å ha klart plot og karakterer og alt det du tror skal med. Hvis du har det allerede og det er en hjelp for deg - flott! Hvis ikke så tenk på november som en eneste lang friskriveøkt. Fra endt manus 30. november til noe du har lyst til å vise andre mennesker kan det være et godt stykke, men poenget er å få tankene ut av hodet og ned på papiret.

Er du med på Nanowrimo i år? Jeg gir 20% rabatt til Nanoer i november og 1 kjøp til 50% hvis du vinner (detaljer om det siste kommer i slutten av november).

Rabattkode: NANO2020

(hvis du bruker den så regner jeg med at du sverger på ditt ufullstendige manus at du er med på Nano i år!)

 

Tilbake til bloggen