Lesekalender - igjen!

Lesekalender - igjen!

For to år siden skreiv jeg bloggposten om lesekalender som du finner under her. Siden den gang har jeg gjennomført lesekalender i 2020, men i 2021 lot jeg være. I år skal jeg ha lesekalender igjen og gleder meg til å finne fram bøker som skal leses! Jeg har blant annet tenkt å finne noen fine bildebøker å kose meg med.

 

Les hele bloggposten fra 2020 så får du se bøkene jeg leste det året.

 

 

 

BLOGGPOSTEN FRA 2020:

 

Hvis du melder deg på nyhetsbrevet vårt, eller allerede er medlem, får du gratis vår leseJULEkalender. I denne blogposten forteller jeg om hvordan jeg fikk idéen i fjor og hva som følger med i denne digitale godbiten.

 

Det er kanskje en stund til jul, men det er ikke så lenge til 1. desember og advent! 3. desember 2019 var jeg på biblioteket her på Nesodden da jeg fikk en fantastisk idé. Jeg skal lage meg en leseJULEkalender, jeg skal lese én barnebok hver dag fram til julaften! Jeg var allerede førjuls-sliten, jeg hadde laget kalender til ungene og ønska meg egentlig en egen, jeg hadde lyst til å lese, men kom ikke helt på hva. Men, tenkte jeg, hvordan skal jeg få dette til, jeg er allerede på dag 3? Med litt planlegging løste jeg det, etter min mening, ganske fint:

julekalender 2019 

De viktigste grepene jeg gjorde var disse:
 • Som du kan se la jeg Snøsøsteren på dag 1 - for å lese et kapittel hver dag. Jeg hadde ikke lest den ennå og gledet meg til å la den vare hele advent.  En nydelig bok med bare noen få sider hver dag!
 • Jeg bestemte meg for å sjekke ut en av vår tids største suksesser, Amuletten, siden jeg mistenkte at jeg ville like de (og det gjorde jeg virkelig, venter like spent som 10åringen på bok 9). Siden det er grafiske bøker er de ganske fort lest. Ved å legge de 8 bøkene innimellom de andre tenkte jeg jeg skulle klare å ta igjen hvis jeg kom på etterskudd.
 • Philip Pullmann hadde nettopp kommet med Book of Dust og jeg la den på julaften - ikke i tro på at jeg skulle lese den på én dag, men snarere som et løfte om å lese den i romjula, og begynne på julaften hvis det gikk.
 • Ellers fylte jeg ut med noen barnebøker av i dag jeg ville sjekke ut (Pingles dagbok, Smuglerhuset, Gutta i trehuset), lese ferdig de to siste bøkene i en trilogi der jeg var i gang med bok 2 (dermed var den min 2. desember-bok) og noen gamle klassikere jeg ikke hadde lest siden jeg var barn - for se om de fremdeles hadde "det" (Den vesle vampyren, Roboten Mathilda, Jeg tar sjansen, Otto er et nesehorn, Landet der tiden er borte) - og noen få andre bøker jeg bare hadde lyst til å lese. 

 

FASITEN:

Det var så gøy! Mange av disse er lest ganske kjapt, noen tar litt mer tid, men ingen (med unntak av Pullmann) tar flere timer. Stort sett klarte jeg å holde på planen, men et par ganger måtte jeg ta igjen litt dagen etter. Og 23. - 24. gikk ikke helt som planlagt, men jeg leste faktisk litt da og. Og i romjula koste jeg meg med Pullmann. For meg er det ekstra glede i å forberede på denne måten, så får jeg bygd opp forventningene og har noe å glede meg til. Skal jeg gjøre det samme i år? Ja! Nå må jeg bare finne en like fin bunke :) - og jeg inviterer deg til å bli med! 

 

Mer stress? 

Okei, tenker du kanskje, skal vi virkelig legge ENDA en ting til alt som skal gjøres i desember? Alt med måte og alt på din måte, sier jeg. For meg funker det å lese en bok hver dag, for en annen er det kanskje nok å lese et dikt hver morgen som kan ringe i kroppen resten av dagen. Hvis du leser for barn er det kanskje mer enn nok å lese et kapittel av en julekalenderbok hver dag, eller kanskje du vil avrunde hver dag med en novelle og et glass rødvin. Poenget med en lesejulekalender er at det skal GI ro og kos, ikke det motsatte. Faktisk tenkte jeg såpass mye på dette at jeg lagde meg et leseJULEkalendermanifest.

 

lesejulekalendermanifest:
 1. Adventslesing skal være kos
 2. leseJULEkalender skal hjelpe på stresset, ikke legge til mer stress      
 3. Legg lista på riktig nivå for deg og/eller den du leser for 

 

leseJULEkalender - den digitale fila - hva inneholder deg?

Du får en PDF du kan laste ned som er på 2*4 sider og inneholder:

 • leseJULEkalender som du kan fylle inn på forhånd eller etterskuddsvis.
 • leseJULEkalendermanifest.
 • "en slags bruksanvisning" der du får tips til hvordan du kan lage en leseJULEkalender som fungerer for deg.
 • og til sist - Leseforslag - som inneholder forslag til lesestoff og en liste med 19 julekalenderbøker (med lenker så du lett finner de på nett).

PDFen inneholder 2 versjoner - en i farger hvis du vil skrive ut på en fargeskriver og en svart/hvitt hvis du vil skrive ut uten farger - da blir det ekstra fint om du skriver ut på rødt ark/kartong.

Hvis du allerede er abonnent på nyhetsbrevet får du mulighet til å laste den ned i nyhetsbrevet. Hvis du ikke er abonnent får du den om du melder deg på nyhetsbrevet vårt, det kan du gjøre her.

 

 

Her er bilder over bøker jeg leste i 2020:

 

 

 

 

Tilbake til bloggen