Leseåret 2020

Leseåret 2020

De siste årene har jeg hatt et hårete mål om å lese 100 sider hver dag. I 2018 endte jeg på omtrent 80 sider per dag, i 2019 87 og i år runda jeg endelig 100 med 102 leste sider hver dag i gjennomsnitt! 

For å holde oversikten har jeg laget meg noen sinnerike regneark og jeg logger faktisk hvor jeg er i hver bok hver dag for å holde oversikten. Sikkert for mye styr og kontroll for noen, men gøy for meg. Jeg kan ikke helt forklare hvorfor dette systemet holder meg i ørene, men utgangspunktet er jo at jeg VIL lese og jeg vil lese MYE. Det er en slags pisk de dagene jeg ikke føler for å lese i utgangspunktet og så er det min store gulrot når alt går på skinner og jeg får "tatt igjen" dager uten lesing. Jeg logger hver måned for seg så det er også en bonus at hver måned begynner med blanke ark.

Siden jeg har hatt dette systemet har jeg ikke helt sett poenget med Goodreads, men en gang i fjor begynte jeg å bruke Goodreads også. Det er jo på mange måter litt tullete med to parallelle systemer, men begge har noen fortrinn det andre ikke har. På Goodreads kan jeg for eksempel se leseåret i bilder og det synes jeg er ekstra gøy. Men Goodreads sier jeg har lest færre sider enn mitt system, så der stoler jeg selvsagt på mitt eget. Og så er det jo et sosialt medie så det er mulig å ha venner der og bli inspirert av andres lesing og leseønsker. Er du på Goodreads? Legg meg (Bente Leiknes Thorsen) gjerne til som venn!

 

Lang intro for å si litt om bøkene i år i denne høyst uhøytidelige kåringen:

- 165 leste bøker (Goodreads sier 163, men det er fordi den logger en 3-i-1-bok som 1....)

- Lengste bok: En passende ung mann (og for å være helt ærlig så skjønner jeg ikke at den må være så lang)

- Mest fantastiske fortellerstemme: Cirke (seriøst, den må du lese)

- Gøyeste tittel: Jeg tror bestemor lå med Frank Zappa (boka var ganske gøyal også)

- Ny favoritt: Neil Gaiman (har lest flere bøker av han i år, alle fantastiske – hvorfor har jeg ikke oppdaga han før!?)

- Beste LGBTbok: Tror jeg må si Bursdag, men har flere fine i bunken: Nærmere kommer vi ikke, Laura Dean driver og dumper meg, Dette blir mellom oss, Will Grayson, Will Grayson m.fl.

- Beste gjenles: Den uendelige historie, men som runner-up er det flere: Tordivelen flyr i skumringen, Vikingene-bøkene, Mio min Mio og Heksene.

- Hvorfor har jeg ikke lest denne før da: Også hard konkurranse, Neil Gaiman-bøker er nevnt, men Ravneringene, Charlottes Web og Et eget rom er også på pallen.

Og det er sååååå mange flere gode bøker å nevne men jeg kan jo ikke gå gjennom alle sammen. Noen er nevnt og snakket litt om på instakontoen til blokk Z. Nå planlegger jeg leseåret 2021, nå som lesevanen er så godt etablert har jeg lyst til å utfordre meg sjøl mer på innhold også. Jeg skal skrive mer om det en annen gang. Men det er jo vanskelig å ikke fortsette å øke også.... så i 2021 er målet 200 bøker (!) Det føles uoppnåelig, men vi får se!

 

Tilbake til bloggen