Fredagspraten #2 - Elin Hansson

Fredagspraten #2 - Elin Hansson

Blogg Z fortsetter med fredagspraten og i dag er vi så heldig å få snakke med Elin Hansson! Elins debutbok Blyanthjerte er en fantastisk fin bok om en 12-åring som skulle ønske hun var en gammel dame, og så kommer forelskelsen og motet til å tre ut av komfortsonen.

Elin Hansson er fotojournalisten som fikk lyst til å prøve noe annet. Hun søkte seg inn på Norsk Barnebokinstitutts forfatterutdanning, og fem år etter har hun skrevet to romaner for barn og jobber med den tredje.

 

 

Du har kommet med bok nummer to, Alt som rimer på Gro, nå i høst, gratulerer! Kan du si litt om boka og hvordan det er å lansere bok midt i pandemien?

Alt som rimer på Gro handler om tolv år gamle Gro. Hun elsker å tulle med ord og finne på små rim, som hun skriver ned i diktboka si. Hun har aldri vært forelsket før norsk-amerikaneren Josh Johansen begynner i klassen hennes. Da treffer forelskelsen henne som en tankbåt rett i magen. Men bestevenninna hennes Mina blir også stormende forelsket. Og så starter en mannejakt uten sidestykke. Gro får hjelp av hundefrisøren Even, mormor og den engelske bulldoggen hennes Maggie, til å forsøke og kapre kjekkasen. Noe som selvfølgelig får katastrofale følger. 

Og så var det spørsmålet om å lansere bok midt i pandemien: Nå skal jeg ikke klage, jeg vet det er mange skrivende der ute som skulle gitt hva som helst for å bli publisert, men det har vært litt tøft å lansere bok denne høsten. Ingen lanseringsfest. Ingen klemmer. Ei heller skolebesøk. Heldigvis er jeg veldig heldig og har hyggelige lokalmedier som har fanget det opp, jeg har blitt intervjuet av Laagendalsposten som er avisa her på Kongsberg og vært digitalgjest hos NRK Buskerud. Men ellers har det vært stille.  

 

Hva var din favorittbok som barn eller ungdom?

Åh, det er mange. Men jeg må vel ærlig innrømme at Markus-bøkene til Klaus Hagerup har en helt spesiell plass i hjertet mitt. Jeg husker at jeg leste dem om og om igjen da jeg var yngre og lo like mye hver gang. «Høyere enn himmelen» er også en høydare. Vi skulle alle ha en venninne som frøken Kjær er nå min mening.

 

Har du en barnebok/ungdomsbok fra siste år å anbefale?

Etter at jeg begynte på NBI har hjertet mitt banket spesielt for norske barne- og ungdomsbøker. Det skrives så utrolig mye bra, som få får med seg. Det er noe av grunnen til at jeg startet Elins barnebokkalender på instagram før jul i 2019. Rett og slett for å vise hvor mye bra som skrives for ungdom. For eksempel er Fanny Vaager, som debuterte i fjor med «Jeg drømte at du drømte om meg.» En utrolig vakker roman om den første forelskelsen og hvor sårbar man er i overgangsfasen mellom barn og ungdom. Virkelig en perle av en roman. Men jeg har knapt sett noen skrive om den.

Jeg elsker også boka «Jo har skjedd» av Kristine Rui Slettebakken. Jeg kan så levende se for meg  Frida aka. Freedom som blir «intervjuet» av innpåslitne sportsjournalister om sitt farts-talent, samtidig som hun prøver å takle savnet etter mamma som er død. Det hjelper heller ikke at pappa har fått seg en ny samboer, som bare går under kallenavnet «Post i butikk.»  

 

Har du et spørsmål du vil svare på som jeg ikke har stilt?

Ja, det kunne for eksempel være: Hvorfor synes du det er så viktig å skrive bøker med humor i? 

Det er fordi jeg mener at humor er viktig, spesielt når man er liten. Det er så mye her i verden som er vondt og vanskelig. Men hvis man klarer å le av det, le av seg selv og de håpløse situasjonene man av og til havner i, så blir alt så mye bedre. Jeg vet at man ikke vinner priser av å skrive morsomme bøker. Men da foreldrene mine skilte seg, var jeg jaggu meg glad for typer som Ingvar Ambjørnsen og Jerry Seinfeld. Ellers tror jeg det hadde blitt fryktelig trist.  

 

Takk for praten Elin, gleder meg til å lese Alt som rimer på Gro - og se hva du har i ermet som bok nummer tre!

Tilbake til bloggen