7 tips for å lykkes med sommerles

7 tips til å lykkes med Sommerles

Snart er det 1. juni og det betyr at Sommerles åpner! Her i vår familie har begge guttene brukt Sommerles, men det er særlig minstemann som er hekta. Han har «runda» Sommerles (det vil si tatt alle trofeene) hvert år siden 3. og er nå lei seg fordi årets Sommerles er den siste siden han går i 7...


Hva er sommerles

Sommerles er en lesekampanje i regi bibliotekene i sommermånedene for barneskolebarn. Barna leser, logger det de leser og oppnår trofeer og fysiske premier som kan hentes på biblioteket. Det er også en Sommerleshistorie som kommer med en ny episode hver uke i løpet av sommeren. Hele opplegget er "spillifisert", dvs du får poeng for antall bøker og sider, og du samler opp trofeer som "tre spennende bøker", "har lest Sommerleshistorien episode 5" og "har nådd nivå 30". Etterhvert som du får XP (poeng) og trofeer så kommer du til høyere nivå (du levler opp), og på nivå 10, 20 og 30 (med forbehold om at det er likt i år som tidligere) kan du hente en fysisk gave på biblioteket ditt. Hver uke henger biblioteket også opp et kodeord som har å gjøre med historien og som du får poeng for å skrive inn, så det er mange gode grunner til å ta mange besøk på biblioteket! Du kan logge det du leser sjøl, det du hører på lydbok og bøker du blir lest for. Du kan lese skjønnlitteratur og faglitteratur, Aftenposten junior og tegneseriebøker/pocket (blader blir ikke godkjent).

 

7 tips til foreldre som vil legge tilrette for bra Sommerlesopplevelse

Hva kan du som forelder gjøre for å bidra til at Sommerles blir supert for unga? Mine to er veldig ulike på hvordan det med spillifsering og regler virker. Her er mine tips (basert på at Sommerles er rimelig likt det det har vært de siste årene):

 

1) VÆR OPPDATERT PÅ SOMMERLES!

Les deg opp på forhånd så du har svarene før poden spør. Sommerles har en finfin kunnskapsbase til foreldre.
 

 

2) VÆR ENGASJERT I SOMMERLES! 

Følg med på det barnet logger og vær gjerne med på rapporteringen. Når en bok er lest kan du kryssa av om den er spennende, morsom, trist osv. Det er en fin anledning til å reflektere litt rundt lesinga sammen. Det går også an å legge inn noen setninger om boka som anmeldelse (og det kan man selvsagt få noen trofeer for etterhvert). Du kjenner ungen din best sjøl - min leser ugjerne romantiske bøker, men ville likevel gjerne ha trofeet "lest tre romantiske bøker", ved å snakke om det når vi logga kunne jeg legge noen bøker i handa hans neste gang vi var på biblioteket.

 

3) OPPSØK BØKER OG GÅ PÅ BIBLIOTEKET OFTE! 

Biblioteksbesøk er en ypperlig sommeraktivitet og også en ypperlig aktivitet på reise! I 2020 var vi (som resten av Norge) på ferie i Nord og den dagen vi var i Bodø måtte vi innom biblioteket der for å finne kodeord. Man kan også låne på tvers av bibliotek så dra gjerne på biblioteksferie! 

Ta med unga i en bokhandel, på bruktsalg eller la de se på utvalget på en nettbutikk - det å glede seg til å lese ei bok og finne fram til bøker man ikke har lagt merke til er halve moroa med lesing!

 

4) VIS AT DU LESER OG LEGG TIL RETTE FOR SAMLESING! 

 I min familie har vi noe jeg kaller "lesefest". Det er simpelthen å sitte i sofaen, gjerne dandert med puter og pledd og noe godt å drikke, og lese i hver vår bok. Ved å kalle det "lesefest" har det blitt et konsept og litt opphøyet. En av de viktigste tingene vi gjør som foreldre hvis vi vil at barna skal lese er å vise de at vi leser sjøl. Har du barn som ikke leser så mye sjøl ennå så er et hot tips å ha faste høytlesingsstunder og legg til rette for lydboklytting.

 

5) FØLG VENNER! 

Det går an å bli venner med venner inne i Sommerles (tenk et hvilket som helst sosialt medium) og det kan være fint for å få leseinspirasjon (man ser hva de andre leser), øke konkurranseinstinktet (hva, har den lille fetteren DET trofeet allerede) og føle at man holder kontakten med venner sjøl om det er sommer. Men igjen - du kjenner ditt barn, kanskje dette er kontraproduktivt for en med overdrevet konkurranseinstinkt f.eks...

  

6) HOLD INTERESSEN OPPE! 

Lesinga går i bølger for små og store, og interessen for å få poeng i Sommerles dabber ofte av når man har holdt på litt. Da er det fint med historien som kommer med ett kapittel hver uke. Minn på at det er nytt kapittel og dra med ungen på biblioteket for å få kodeord og vipps - kanskje det løsner igjen.

Kanskje barnet blir lei selve logginga? Ta en pause og bare les uten å tenke på Sommerles og så er det plutselig gøy å logge fem bøker i slengen.

  

7) VURDER Å LEGGE TIL EGNE PREMIER ELLER ANDRE MILEPÆLER PRIVAT! 

Hvis du har et barn som mitt - som ikke får nok og bare fortsetter å lese og logge lenge etter at de tre premiene er henta på biblioteket, men som allikevel ønsker seg et ekstra mål/en premie så kan du jo vurdere å gjøre som meg: Det året jeg så han nærma seg å ta absolutt alle trofeer sa jeg "hvis du klarer det skal vi dra på hyggelig bytur, se på bøker i butikker med enorm utvalg og så skal jeg kjøpe tre bøker til deg i premie". Med litt hjelp og dytt kom han i mål. Vi hadde en nydelig dag sammen og han fikk noen bøker han ønska seg. Premiering av adferd er vanligvis ikke del av min oppdragelse, men gjort på riktig måte kan det fungere. Her er det viktig å påpeke at bøkene i premien her bidro jo til det som var poenget hele tiden - lese mer. En foreldreboost av Sommerles trenger ikke være "ta alle trofeene" selvsagt - det må være noe som fungerer for ditt barn! 

 

Vi i blokk Z heier på Sommerles og håper du og poden din får en fin lesesommer!
 
 

 

Tilbake til bloggen