5 tips for å få lest i julestria

5 tips for å få lest i julestria

Jeg ivrer for mer lesing alltid, men jeg innser at nå som vi nærmer oss jul er det mange som vil si at de ikke har tid og energi til å lese. Lesing er for mange et sted å få energi, men hvis man mangler grunnmuren av overskudd er det vanskeligere å sette seg ned og åpne boka. 

Hvis du har lyst til å bruke leseJULEKalender, eller bare generelt føler at du trenger noen tips til å få lest litt i julestria - her er mine beste lesetips når det er knapt om tiden og overskuddet:

 

1) Bruk mellomrommene

Ha alltid med noe å lese på. I stedet for å irritere deg over lange køer kan du dra fram ei bok. Selv om bussturen bare er 7 minutter kan du rekke å lese mange sider. Når du plukker opp barn fra aktiviteter og du har 4 minutter - hvorfor ikke dra fram ei bok i stedet for å scrolle på mobilen.

 

2) Bruk flere formater

Hør på lydbok i bilen, dra fram kindelen på bussen og les bøker på mobilen i køen. Jeg leser ofte flere bøker samtidig, jeg liker å ha én skjønnlitterær bok og flere fagbøker gående samtidig. Hvis du synes det høres slitsomt ut så er det nå flere plattformer som støtter veksling lydbok/e-bok så du slipper å bytte. 

 

3) Velg riktig nivå

Når du er stressa og knapt orker tanken på å åpne ei bok er ikke den rette tida for å gape over bøker med enormt persongalleri, kompliserte tidslinjer og snirklete språk. Et hot tips er å gjenløse bøker du elsker når stresset er størst, eller du kan lese feelgood eller krim - bøker med enklere plot og mye framdrift. Eller, min absolutte favoritt, les barne- og ungdomsbøker. Kvaliteten er høy på språk og plot, men de er gjerne kortere med tydelig framdrift og sjelden overkompliserte.

 

4) Tillat en time-out (eller 7)

Noen ganger må man bare trykke på pauseknappen i stresset. Kanskje du skal legge inn noen pauser i kalenderen som bare er for deg og for å lade batteriene med lesing.

 

5) Lag et advents-lese-rituale

Hva med å stå opp 10 minutter før familien for den første koppen med noe varmt alene, akkompagnert av stillhet, et tent lys og lesing? Eller hør på lydbok hver kveld mens du gjør noe julerelatert. 

 

Bonustips:

Er du så heldig å ha noen å lese for så bruk lesestundene i adventen til å skape pusterom og julestemning. Lag et adventleserituale med/for barna som dere begge kan se fram til!

 

 

 - en måte å lage et fint adventsleserituale er å bruke vår leseJULEkalender. Les mer her.

 

 

 

 

Tilbake til bloggen