De siste årene har lesemålene mine utelukkende vært kvantitative, som jeg skriver om i årets første bloggpost. Jeg har forsøkt å lese variert både skjønnlitteratur-faglitteratur, barn-ungdom-voksne, kvinner-menn mm, men utgangspunktet har vært antall sider per dag og antall bøker i året. Det pusher meg til å lese og holde vanen ved like også når jeg har mest lyst til å synke ned i en dårlig tv-serie eller scrolle nettaviser for n-te gang den dagen (for all del - jeg gjør det og.....)
I år har jeg i tillegg til sider og bøker satt meg noen mål på innhold. Jeg har nemlig oppdaga at jeg elsker når biblioteket har bokbingo! Jeg forsøker alltid å fylle ut hele brettet, og det der å lete etter bøker som kan passe kategoriene, glede meg til å lese ei bok og finne ut hvordan jeg kan få puslespillet til å gå opp - det er rett og slett overraskende gøy.
Jeg har bestemt meg for å lese langs tre akser framover. Men det betyr ikke at jeg ikke skal lese andre ting, jeg skal fortsette å kjøpe bøker og låne på biblioteket og i bokhandelen - som ikke passer i noen av gruppene. Det er mer ment som rettesnorer, tips og måter å utvide horisonten på.
De to første gruppene er vel ikke så overraskende, det er jo mange som har forsetter som dette
- lese mer av bøkene i bokhylla hjemme
- lese nobelprisvinnere
Nå skal det sies at jeg har blitt mye bedre på å lese bøkene hjemme, ikke skaffe mer inn enn jeg klarer å konsumere omtrent og skuffe ut bøker jeg ikke vil ha i bokhyllene. Men likevel er det så mye der jeg skulle, burde, ville ha lest. Når det gjelder nobelprisvinnere så er det egentlig bare en enkel måte å sørge for å lese litt ymse voksenlitteratur, ta igjen noen klassikere og lese litt rundt i verden. Bonusen er jo å lese nobelprisvinnere som jeg har i bokhylla.
Men den siste siste rettesnora er nok den som blir det vanskeligste:
- lese barne&ungdomslitteratur fra alle land i verden
Er det overhodet mulig? Tiden vil vise... Jeg har satt opp målet med en mannlig og en kvinnelig forfatter fra hvert land og det er jeg også usikker på om det er mulig å finne. Jeg må nok lese en del oversatt til engelsk og kanskje jeg kan få til noen enkle bøker på fransk?
Når jeg ser over oversiktene mine over barne- og ungdomslitteraturen jeg leser så er det ikke noen overraskelse at det er mye norsk der. Det er jo også så utrolig mye bra! Det er også en god del oversatt fra engelskspråklige land (og også en del jeg leser på engelsk), men utover det er det sparsomt. Har du tips til meg mottas det med stor takk! Særlig fjernere strøk er utfordrende å begynne å finne.
Det er ikke meninga å nå disse målene i inneværende år selvsagt, men det er langsiktige leseveier kan man kanskje si. Har du noen slike langsiktige lesemål?