Leseåret 2024 - oppsummering

Leseåret 2024 - oppsummering

Et år er over, og det betyr for oss som leser mye at et leseår er over! Det er fint å se tilbake på det jeg har lest og reflektere rundt det. En ting som skjer er at jeg umiddelbart blir dratt tilbake til den jeg var da jeg leste - familieinterrail og en trilogi om et magisk skoleunivers i sommer og enkle romkoms da jeg hadde hjernerystelse (det gikk fint å lese på kindelen!) seinsommer/ved skolestart som to eksempler.

 

I år, som de siste to årene, følte jeg at jeg ikke leste i det hele tatt. Siden jeg fører nøye med i mitt store regneark kan jeg se at jeg ikke tar helt feil for jeg leste «bare» på 42% av dagene. Men jeg leste faktisk 90 bøker, som jo er noe de fleste vil kalle mye. Jeg hadde en god lesestart i januar og februar og så dabbet det av. I tillegg til å se tilbake på leseåret ser jeg tilbake på hele året nå i nytt år-overgangen og lager meg en liten oversikt over hva som har skjedd hver måned. Det er lett å se at leseåret også blei påvirka av en måneds influensa om våren og denne nevnte hjernrystelsen tidlig høst. Men helt på tampen av året fikk jeg opp dampen igjen, jeg fikk masse bøker i julegave og nå gleder jeg meg sånn til leseåret 25!

 

Her er noen høydepunkter fra 2024 i tilfeldig rekkefølge

 

- Beste gjenles: Jim Knapp og Lukas lokomotivfører & Jim Knapp og de ville 13 av Michael Ende. (Elska disse som barn og kom meg endelig til å lese de igjen. Han har så særegen stemme og fantastiske univers.)

 

- Beste bok på mitt eget felt: Stemmer i samtidsmusikken av Bodil Maroni Jensen (Samtaler med 10 komponister, superfin og vil være en god bok også for folk utenfra feltet.)

 

- Beste Nobelprisvinnerbok: Far & En kvinne av Annie Ernaux (Et nytt bekjentskap og har fått flere av bøkene hennes så nå blir det Ernaux-dypdykk!)

 

- Lengste «bok» (fantasy-serie): Skyggejegerne (6 bøker) av Cassandra Clare (Seks bøker som henger sammen med to tydelige arker. Jeg likte første trilogi bedre enn andre og vet ikke om jeg kommer til å fortsette med andre spin-off-serier, men det er et spennende univers)

 

- Beste romkom: The no-show av Beth O’Leary (Som så vidt nevnt datt jeg ned i et romkom-univers da jeg hangla rundt med hjernrystelse. I etterkant tenker jeg at hodet faktisk ikke orka noe annet enn å følge den type oppskrift som er i disse bøkene. Men denne står på lista fordi den faktisk avviker litt og har litt mer dybde enn vanlig i sjangeren).

 

- Mest skremmende bok: Too much and never enough av Mary L. Trump. (Nå som Trump blir president igjen er den både aktuell og enda skumlere)

 

- Mest fantastiske tegninger: Den fantastiske bus av Jakob Martin Strid. (Et helt fantastisk hode på den mannen, denne boka fikk Nordisk råds pris!) 

 

- Gøyeste tittel: The mixed up files of mrs. Basile Frankweiler av E.L. Konigsburg (Det er også en veldig fin barnebok!)

 

- Beste norske ungdomsbok: Hva jeg gjorde med pengene av Maren Skolem. (Morsom fortellerstil om et tungt emne, en veldig god bok.)

 

- Beste fagbok: Kreativitet av Hilde Østby. (Masse spennende for meg som jobber med dette, men for alle egentlig.)

 

- Mest etterlengta bok: Amuletten 9 av Kazu Kibuishi. (Joda, serien kom sammen og blei ferdig. Men helt ærlig er de første bøkene best og så sklir det litt ut.)

 

 

Det er som vanlig mye mer jeg kan nevne, men lar det være med det. Nå planlegger jeg leseåret 2025 og gleder meg både til mer Annie Ernaux og andre ting jeg har planlagt!

Tilbake til bloggen