Fredagspraten #4 - Anne Ellingsen

Fredagspraten #4 - Anne Ellingsen

Vi har kommet til den siste fredagspraten i januar og er glad for å ha med oss Anne Ellingsen! Hun har doktorgrad i sosialantropologi og har i flere år drevet med  forskning og kulturformidling. Anne skriver bøker for barn og voksne og holder foredrag.

 

Du har utgitt flere bøker og er nå ute med din første barnebok, som er basert på en sann historie. Kan du si litt om boka og din forbindelse til historien? Hvorfor trenger vi enda en bok om krigen? 

 Dette er en barnebok om da nordmenn var flyktninger. Det er en bok for alle generasjoner om krigen. En dramatisk familiehistorie sett fra et barns perspektiv. Boka er beregnet på barn fra 6 års alder, men passer like godt for voksne. 

Det utgis mange bøker om krigen. Likevel har jeg savnet en bok for barn som både opplyser og appellerer til følelsene gjennom sterke, engasjerende illustrasjoner. Maren Tjelta Thus flotte tegninger utfylles av autentiske bilder og brev i boka. Randi Hobøl som var Marens lærer ved Fagskolen Kristiania forteller at boka nå brukes i undervisningen der som inspirasjon for studentene på illustrasjonslinjen. 

 I dag kommer det flyktninger til Norge fra andre land. Men også nordmenn har vært flyktninger. Det er det denne boka handler om. Mange nordfra mistet alt de eide da hjemmene deres ble brent og de ble tvangsevakuert av den tyske okkupasjonsmakten. Så mange som 60 000 mennesker var innom kaia i Tromsø på flukt sørover. Kari Wulff var 10 år da hun ble tvunget til å forlate hjembyen Hammerfest under krigen.

De første linjene i "Karis krig" lyder sånn: «Jeg var ti år da jeg ble flyktning i eget land. Det var krig i Norge. Den store katastrofen for oss som bodde langt mot nord, kom høsten 1944. Nesten hele Nord-Norge ble brent. Tusenvis av mennesker ble jaget fra hjemmene sine».

Krig og flukt er dessverre fortsatt noe som rammer mange mennesker. Noen av leserne har kanskje måttet flykte selv. Andre har en klassekamerat eller en venn som har opplevd krig og katastrofe. "Karis krig"  henvender seg til alle lesere. Særlig kan den være en hjelp for dem som må håndtere slike opplevelser, enten man har opplevd det selv, eller kan støtte noen som har det. 

Teamet bak Karis krig: Kari Wulff Cagatay (t.v.), illustratør Maren Tjelta Thu og forfatter Anne Ellingsen. Foto: Privat

 

Hva skriver du på nå?

Nå jobber jeg med en bok rettet mot barn og ungdom om den store humanisten Odd Nansen, som jeg tidligere har utgitt biografi om.

 

Hva var din favorittbok som barn eller ungdom?

En barnebok som virkelig traff meg som barn er "Vesketrollet". Den er forfattet av Sidsel Levin og illustrert av Kjersti Scheen og handler om et lite troll som bor i en veske. En annen barnebok jeg vil anbefale er "Skinnvotten". Det ukrainsk folkeeventyret er medforfattet av Alf Prøysen og illustrert av J. Ratsjov. Begge bøkene er beregnet på barn. Men som med mange andre fine barnebøker er de like godt egnet for voksne. 

 

Takk for praten, Anne, og lykke til med neste prosjekt!

 

 

 

 

Tilbake til bloggen