Bøker i januar og februar

Bøker i januar og februar

Siden jeg relanserte butikken i fjor høst har jeg brukt Instagramkontoen til blokk Z både til promo for butikken, men også som en bokstagramkonto for barne&ungdomslitteraturen jeg leser. Men jeg har hatt lyst til å ha noe liggende her på bloggen også. De fleste gjør dette kanskje andre vei - blogger om boka de har lest og så lager en instapost? Men det er vel det samme det, så lenge det fungerer, får se om jeg legger om litt i framtida. Og så innser jeg at det blir mange lag her nå - mitt eget regnearksystem, Goodreads, Insta og nå blogg. Men en god bok kan det vel ikke snakkes og tenkes for mye om? 

Under følger (lett redigert) tekst fra insta om bøkene som blei lest i januar og februar.

 

Januar


Det var kanskje ikke så oppløftende start på året å lese to bøker om barn og ungdom som dør for tidlig, og det var litt tilfeldig at de havna etter hverandre i bunken, men på en måte var det fint også:

«Det var ikke min skyld» er en av de barnebøkene jeg fikk et slag i magen av å se igjen, den må ha gjort sterkt inntrykk da jeg leste den som barn. Og det er jo ikke så rart, for Ellen dør allerede på side to og ingen snakker ordentlig med Nina om det før hun er på sommerferie hos gamle Severin. Boka er prega av sin tid og er litt stiv, men det er mye fint her om det som ikke blir sagt og hvor vanskelig det er å snakke sammen om det som er vondest.

Det deler den med «draumar betyr ingenting». Begge bøker handler på sin måte om å tørre å leve videre når noen er borte og hvor vanskelig det er å formidle hvordan man sørger eller hvordan sorgen manifesterer seg. Men Barmen har i tillegg en helt spesiell nerve og fantastisk stemme gjennom boka. Og historien om da og nå, utpakking og innpakking av viktige øyeblikk fra fortida i det som skjer nå føles troverdig og viktig både for hovedpersonen og leser. Jeg blei rett og slett skikkelig rørt, denne kommer til å klinge i meg lenge!

Bøker av Aase Foss Abrahamsen hos blokk Z

 


Jeg husker en vinterferie der jeg leste ut Ravnejenta (gråtende) i en overkøye på et rom på ei fjellstue. Definitivt en av de største leseopplevelsene på den tida. Nå har jeg lest den igjen og det er mye å like for en voksen leser av Torill Thorstad Hauger også! Jeg er veldig fascinert av slike historier som forteller i den samme tidslinja sammenvevde historier fra ulike synsvinkler, kanskje det starta med disse vikingebøkene hennes?

Bøker av Torill Thorstad Hauger hos blokk Z
 


Så utrolig viktig at det kommer bøker om mange former for kjønnsidentitet! «Jeg er Leona» er en frittstående oppfølger av «Vi skulle vært løver». I den første boka er det Malin som har fokus og blir kjent Leona som det viser seg har en hemmelighet - hun er jente med guttekropp. I «Jeg er Leona» er det Leona som har synsvinkelen. En veldig god ting med begge bøker er at det mest av alt handler om vanlige ting for barn på vei til å bli ungdom - hvordan være en god venn, tørre å stå alene, forelskelse, stille opp for andre og finne seg sjøl - men med kjønnsidentitet som en ekstra utfordring.

Jeg likte stemmen bedre i den første boka, jeg synes den ikke sitter helt her. Men det står ikke i veien for å anbefale den varmt!

 


Jeg har jo lest Jo har skjedd! Det skjedde i januar, men jeg har visst ikke sagt noe om det. Og det er jo ikke greit for Jo har skjedd er en perle av ei bok! Anbefaler denne debuten om Frida, spurting, dagdrømming, sorg og forelskelse. Kristine Rui har virkelig klart å gi Frida en unik stemme, ikke rart denne blei nominert til Trollkrittet, Norske Barne- og Ungdomsbokforfatteres debutantpris.

Jeg leser såpass mye at det hender bøker blender inn i hverandre i minnet mitt, men denne står helt tydelig og klar for seg sjøl.

 

Februar 


Etter å ha skrevet om gjenlesing som trøst på bloggen (i januar) så tok jeg mitt eget råd på alvor og leste Harry Potter. Igjen. (I starten av februar). Nå er 5ern snudd i bokhylla fordi den faller fra hverandre.... Og ja, de står på norsk i hylla under - til ungene.

Jeg har en tendens til å lese for fort særlig i handlingsmettede bøker så det å lese bøker om igjen gjør at jeg koser meg mer med språket, legger merke til detaljer som gikk meg hus forbi osv. Før serien var komplett likte jeg ikke bok to like mye som resten, og jeg syntes lenge at bok 5 var for lang. Nå synes jeg den er helt passe, men at kanskje fireren er litt for lang, og Chamber of Secrets er en av favorittene. Denne serien her har jeg lest så mange ganger at det også er den gode følelsen av å komme hjem. Jeg var faktisk midt i en gjenlesing da terroranslaget hendte for snart 10 år siden og den gang virket Hogwarts mer virkelig enn norsk virkelighet.

 Bøker av J.K. Rowling hos blokk Z

 


Dette var vinterferielektyren. Rimelig ulike bøker kan du si.... Fri er en hardslående ungdomsbok om avhengighet og relasjoner. Veldig drivende fortalt og med en sterk stemme.⁠

Tor Åge Bringsværds bok har så nydelig tittel! Det er nesten et dikt i seg selv? Boka er en fortelling om oss og dem, om makt og tid. Mange skriver mange bøker i samme univers, men Bringsværd forteller en stor fortelling om en helt annen verden i en "vanlig" roman.⁠

Anbefaler begge!⁠

Bøker av Tor Åge Bringsværd hos blokk Z.

 

 

 

 

Tilbake til bloggen